Use Klaoudatos Ski Bus
-->
Δημοσιεύθηκε: 15/10/2013 14:32

Με επιτυχία διοργανώθηκε η ημερίδα για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Χ.Κ.Κ.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Ημερίδα με θέμα τις "Αναπτυξιακές Δυνατότητες του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων", που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαβρύτων σε συνεργασία με τη διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου το βράδυ του Σαββάτου 12/10.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιολογίνας, παρουσιάστηκαν οι τρεις φάσεις που προβλέπει το Master Plan του ΧΚΚ από ομάδα επιστημόνων που εκπόνησαν τη μελέτη και το κοινό είχε την ευκαιρία να μάθει με λεπτομέρειες την εξέλιξη που υπάρχει στο φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης του ΧΚΚ που κατά κοινή ομολογία θα εκτινάξει τις "μετοχές" του Χιονοδρομικού Κέντρου, ενώ θα προσδώσει σοβαρή οικονομική ανάσα στα Καλάβρυτα αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Όπως επίσης και το γεγονός ότι το μόνο που μένει τώρα είναι η ένταξή του σε κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.

Το Master Plan για την ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων θα μετατρέψει το κέντρο σε ένα υπερσύγχρονο χώρο αναψυχής και άθλησης για όλες τις εποχές του χρόνου. Εκπονήθηκε από την ECOSIGN, την μεγαλύτερη διεθνή εταιρεία σχεδίασης χιονοδρομικών κέντρων και προβλέπει το διπλασιασμό του Κέντρου με επέκταση προς το Αυγό και τον Ξερόκαμπο. Παράλληλα προβλέπει την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου σημερινού εξοπλισμού, την μετεγκατάσταση μέρους του υπάρχοντος εξοπλισμού, για την εξυπηρέτηση των πολλών νέων χιονοδρομικών διαδρομών που θα δημιουργηθούν και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, όπως η ορεινή ποδηλασία, προπονητήρια ποδοσφαίρου, μίνι γήπεδο γκολφ, κατασκηνώσεις, αμφιθέατρο, που αναπτύσσονται γύρω από τη λίμνη της τεχνητής χιόνωσης.

Το Master Plan είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που μπορεί να υλοποιηθεί σε φάσεις μέσα σε ένα ορίζοντα δεκαετίας. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει έργα που υλοποιούνται μέσα στο σημερινό «οικόπεδο» του Κέντρου. Περιλαμβάνει την αντικατάσταση των κυριότερων αναβατήρων του Κέντρου με βασικό άξονα την ταχεία και ασφαλή ανάβαση και στις δύο κορυφές του βουνού. Ενδεικτικό είναι ότι ο προβλεπόμενος αποσυμπλεκόμενος αναβατήρας που θα εγκατασταθεί, θα μεταφέρει στην κορυφή της Στύγας τους χιονοδρόμους σε χρόνο 8 λεπτών έναντι των 30 λεπτών που απαιτούνται σήμερα. Να σημειώσουμε εδώ ότι έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για την παραχώρηση της προβλεπόμενης από το master plan έκτασης στον Ξερόκαμπο και στο Αυγό.

Οι μελέτες για την υλοποίηση της Α' φάσης του έργου βρίσκονται σε πλήρη ωριμότητα. Δηλαδή σε μια εποχή που όλοι ζητούν ώριμα έργα για ένταξη σε προγράμματα, ώστε να ενισχυθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων που δίδονται για την ανάπτυξη, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι έτοιμο και έχει ώριμες μελέτες προς άμεση εφαρμογή.

Κατεβάστε αναλυτικότερα το Master Plan εδώ!

Το ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση του έργου. Στον αγώνα δρόμου για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται σήμερα πίσω από τον ανταγωνισμό. Η ανάγκη για ταχεία προώθηση του αναπτυξιακού προγράμματος των Καλαβρύτων είναι επιτακτική για τη βιωσιμότητα της περιοχής κατά τα επόμενα χρόνια. Χρειάζεται Παγκαλαβρυτινή συστράτευση με τη συμμετοχή όλων, τις κοινωνίας των Καλαβρύτων, των επιχειρηματιών, των φορέων, και των πολιτικών του τόπου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για θετική αντιμετώπιση από τη πολιτεία αυτού του «καυτού» για τον τόπο θέματος.