Μονιμότερη λύση πρότεινε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ είχαν άλλα σχέδια... "> Μονιμότερη λύση πρότεινε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ είχαν άλλα σχέδια..." />
Use Klaoudatos Ski Bus
-->
Δημοσιεύθηκε: 05/06/2013 12:33

Το ΤΑΙΠΕΔ παίρνει πάνω του την υπόθεση "Καϊμακτσαλάν" Μονιμότερη λύση πρότεινε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ είχαν άλλα σχέδια...

Το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ αναλαμβάνουν την αξιοποίηση του Χ.Κ.Βόρας. Το πολύπαθο χιονοδρομικό έχει ακόμη μια ελπίδα να ανοίξει το Νοέμβριο, όμως, πλέον η ευθύνη περνά οριστικά στους δυο οργανισμούς, οι οποίοι δεν δέχτηκαν την πρόταση της περιφέρειας για πιο μόνιμες λύσεις στην αξιοποίηση του.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εδώ και πολύ καιρό ελέγχει το Χ.Κ.Καϊμακτσαλάν και φέρεται αποφασισμένος να δώσει λύση στο πρόβλημα, που απαξίωσε το Χ.Κ. και άφησε πολλές σκιές στη διαχείρισή του από την Αυτοδιοίκηση.

Ως τελευταία μιας σειράς συντονισμένων και στοχευμένων ενεργειών του περιφερειάρχη με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, πραγματοποιήθηκε στις 3/6 σύσκεψη στην Αθήνα, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, αρμόδιου για θέματα αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας, Θεόδωρου Θεοδωρίδη.

Στη σύσκεψη αναζητήθηκαν οριστικές λύσεις για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του Χ.Κ., που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας στην περιοχή. Μέχρι σήμερα τα δεδομένα ήταν απαισιόδοξα. Η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή από το ΤΑΙΠΕΔ για να αναλάβει πολυετή εκμετάλλευση του Καϊμακτσαλάν, δεν έχει προχωρήσει.

Ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε σε ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ να διατεθεί η διαχείριση στην Περιφέρεια για τουλάχιστον οχτώ χρόνια, αντί του ενός που γινόταν μέχρι σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο η Περιφέρεια θα είχε τη δυνατότητα να βρει αξιόπιστο επενδυτή για τη λειτουργία του Χ.Κ., ο οποίος θα αναλάμβανε να αποκαταστήσει τα προβλήματα στον εξοπλισμό, ενώ θα είχε για ικανοποιητικό διάστημα την εκμετάλλευσή του, ώστε να έχει και το απαραίτητο όφελος.

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Τζιτζικώστα και αποφάσισε να αναλάβει η ΕΤΑΔ επένδυση ύψους έως 500.000 ευρώ για την ανακαίνιση και συντήρηση του πάγιου μηχανικού εξοπλισμού της Περιφέρειας στο Χ.Κ. και να προκηρύξει η ίδια διαγωνισμό για την εύρεση διαχειριστή της επένδυσης για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης γι’ ακόμη ένα χρόνο. Παράλληλα, θα είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή μετά το πέρας των δύο ετών.

Η Περιφέρεια πλέον βγαίνει από το κάδρο των ευθυνών για τη λειτουργία του Χ.Κ., τις οποίες αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ. Πρόθεση της Περιφέρειας είναι να πιέσει έτσι ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να λειτουργήσει το Χ.Κ. φέτος από το Νοέμβριο.

"Λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Π.E.Πέλλας να έχουν λόγο στην αξιοποίηση του X.K.Βόρα, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα από μεθοδευμένες ενέργειες και επανειλημμένες συναντήσεις μας με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, για την εξεύρεση της πλέον πρόσφορης και ενδεδειγμένης λύσης προς την εξασφάλιση αξιόπιστου στρατηγικού επενδυτή στην περιοχή. Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα που είχαμε στη διάθεσή μας να αναλάβουμε ως διοίκηση τη διαχείριση του X.K., διότι αντιλαμβανόμαστε τον κρίσιμο ρόλο του όχι μόνο για την οικονομία της περιοχής, αλλά και για όλη την Κεντρική Μακεδονία. Είναι επιτακτική ανάγκη το X.K.Βόρα να συντηρηθεί κατάλληλα, ώστε να είναι έτοιμο να λειτουργήσει πλήρως την προσεχή χειμερινή τουριστική περίοδο. Σεβόμαστε απόλυτα την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ να αναλάβει την ευθύνη της επένδυσης για την ανακαίνιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και τη διαχείριση του Χ.Κ. και για το λόγο αυτό δεσμευόμαστε να φέρουμε το θέμα της διάθεσης του μηχανολογικού εξοπλισμού της Περιφέρειας στην ΕΤΑΔ προς συζήτηση άμεσα, σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου", δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο ίδιος όμως προειδοποίησε: "Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι θα είμαστε ιδιαίτερα πιεστικοί για την τήρηση των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, που ανέλαβαν εξ ολοκλήρου τη δρομολόγηση και την ολοκλήρωση της επένδυσης και της εξεύρεσης διαχειριστή, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία του Χ.Κ., μέχρι την έναρξη της επόμενης χειμερινής περιόδου το Νοέμβριο".

Δημήτρης Κούρος - voria.gr