Use Klaoudatos Ski Bus
Δημοσιεύθηκε: 05/11/2018 13:58

Τεχνητό Χιόνι και Χειμερινός Τουρισμός

του Ευθύμιου Βαζαίου

Το τεχνητό χιόνι είναι η πιο διαδεδομένη από τις στρατηγικές που έχει αναπτύξει ο κλάδος του χειμερινού τουρισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χωρίς όμως να είναι η μοναδική και πάντα η πιο αποτελεσματική απάντηση στο πρόβλημα των θερμών χειμώνων. Ούτε και η κλιματική αλλαγή είναι ο μόνος και αποκλειστικός λόγος για την εξάπλωση των εγκαταστάσεων τεχνητού χιονιού!
Ο χειμερινός τουρισμός είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στην κλιματική αλλαγή και δίκαια χαρακτηρίζεται σαν το "καναρίνι στο ανθρακωρυχείο " the canary in the coalmine", αφού είναι ο τομέας που πρώτος βιώνει τις δυσμενείς συνέπειες από την άνοδο της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας. Η κλιματική αλλαγή είναι θανάσιμη απειλή για τα χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται σε χαμηλά υψόμετρα ή μικρά γεωγραφικά πλάτη. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, τα Ελληνικά χιονοδρομικά ευρίσκονται σε μικρό γεωγραφικό πλάτος· επιπλέον οι μισές από τις πίστες τους εκτείνονται σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα. Οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο της χιονοδρομίας (χιονοδρομικά κέντρα, χιονοδρόμοι, πολιτεία, κλπ.) έχουν στη διάθεσή τους, καθένας στον τομέα ευθύνης του και μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Σχήμα 1).

Οι χιονοδρόμοι, αντιδρώντας στην κλιματική αλλαγή, αλλάζουν σταδιακά συνήθειες, προγραμματίζοντας το χρόνο και τον προορισμό των χειμερινών τους διακοπών με περισσότερη προσοχή, έχοντας πάντα τη δυνατότητα να στραφούν, αν θέλουν, σε άλλα εξίσου με το σκι συναρπαστικά σπορ. Τα ερευνητικά κέντρα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλουν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες των χιονοδρόμων για πιο μακροχρόνιες, πιο εξειδικευμένες και περισσότερο ακριβείς προγνώσεις καιρού. Η πολιτεία από τη δική της σκοπιά έχει καθήκον να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις των χιονοδρομικών κέντρων, υλοποιώντας ευνοϊκές εργασιακές και δημοσιονομικές πολιτικές, στα πλαίσια τόνωσης της οικονομίας ορεινών και απομονωμένων περιοχών, όπως π.χ. κάνουν οι Ιταλοί στην περίπτωση του Livigno.

Για τις επιχειρήσεις των χιονοδρομικών οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις είναι η παραγωγή τεχνητού χιονιού, και η βελτίωση των χιονοδιαδρόμων. Η βελτίωση των πιστών που περιλαμβάνει την εξομάλυνση και επέκτασή τους σε υψηλότερα υψόμετρα σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών χιονοκάλυψης και μακρύτερης σχετικά χιονοδρομικής περιόδου, υπόκειται σε φυσικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Αφενός στα περισσότερα Ελληνικά βουνά έχουμε ήδη εξαντλήσει τα όρια ύψους, αφετέρου οι περιοχές γύρω από τις υψηλές κορυφές προστατεύονται από περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως το δίκτυο Natura, που θέτουν αυστηρούς περιορισμούς σε μεγάλες και "σκληρές" παρεμβάσεις. Το τεχνητό χιόνι δεν είναι πάντως πανάκεια! Από το υψόμετρο των 1800 περίπου μέτρων και χαμηλότερα δεν μπορεί καν να αντισταθμίσει τις απώλειες λόγω τήξης του χιονιού.

Το τεχνητό χιόνι αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη ως μεσοπρόθεσμη λύση για υψόμετρα από 1900 m και πάνω, που σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα μόνο οι μισές από τις πίστες μπορούν να χαρακτηριστούν αξιόπιστες από πλευράς χιονοκάλυψης . Δείτε περισσότερα εδώ