Use Klaoudatos Ski Bus
Δημοσιεύθηκε: 04/06/2018 11:02

Όλυμπος Καλοκαίρι 2018

Καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος μεταξύ χιονιών και δασών

Ήταν μόλις πριν από ένα μήνα περίπου όταν απολαύσαμε μετά από πολλά μία υπέροχη ημέρα στο Μύτικα, για να κάνουμε την τελευταία κατάβαση της σαιζόν με σκι από το Σκολιό μέσα από το Ξερολάκκι και να κλείσουμε άλλη μία πολύ δυναμική χειμερινή σαιζόν.

Με την πρώτη εβδομάδα της καλοκαιρινής μας σαιζόν να είναι δύσκολη από καιρικής άποψης, όπως άλλωστε και ο φετινός χειμώνας, ήρθε ο Ιούνης και λέμε πλέον ότι μπήκαμε και επίσημα στο καλοκαίρι. Βέβαια, παρόλες τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, τα ωραία της περασμένης χειμερινής περιόδου ήρθε να μας θυμίσει το πρόσφατο άρθρο της Γαλλικής Γυναικείας Ομάδας Ψηλού Βουνού (Group Feminine de Haute Montagne)και με τις μνήμες του χειμώνα αναζωπυρωμένες, η τελευταία εβδομάδα του Μάη μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη μετάβαση του Ολύμπου από τα σκονισμένα με Αφρικανική ώχρα χιόνια του στα καταπράσινα δάση του.
Ο αντάρτης των Ελληνικών βουνών, ο Όλυμπος, από πολλές και διάφορες επιστημονικές απόψεις, χαρακτηρίζεται και από μία αναρχική τάση ανάπτυξης των δασών του. Είναι άξιος θαυμασμού ο αγώνας της Οξιάς (Fagus Sylvatica) να υπερκεράσει τη μαύρη Πεύκη (Pinus Nigra) και να σκαρφαλώσει, σε μεγάλα υψόμετρα (πιθανώς τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, μέχρι τα σημεία που τελειώνουν οι χιονούρες και αφήνουν τα στραγγίδια τους μέσα στο έδαφος, για να ποτίσει το πλούσιο ριζικό της σύστημα. Και όταν ο πληθυσμός μεγαλώνει, οι υπόλοιπες οξιές καβαλάνε τις ράχες και πηγαίνουν προς διπλανές ρεματιές προς εύρεση νερού και υγρασίας...ποιος είπε ότι τα δάση δεν περπατάνε.

Σήμερα το πρωί ξυπνήσαμε σε ένα υπέροχο πρωινό για να καλωσορίζουμε και επίσημα την 16η αισίως καλοκαιρινή μας σαιζόν στον Όλυμπο και δη στο καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος. Το καταφύγιο θα παραμείνει ανοιχτό αδιαλείπτως μέχρι και την Κυριακή 28η Οκτωβρίου μέχρι να έρθουν και πάλι τα χιόνια. Για κρατήσεις στο καταφύγιο οι απαραίτητες πληροφορίες βρίσκονται εδώ, ενώ ο τιμοκατάλογος του καταφυγίου είναι επίσης διαθέσιμος στην ιστοσελίδα μας.
Υπενθυμίζοντας σε όλους μας τη ρήση ότι το άδειο είναι ελαφρύτερο από το γεμάτο, και ευελπιστώντας να συνεχιστεί η πολύ καλή παράδοση της μεταφοράς των προσωπικών σκουπιδιών και απόθεση τους σε ειδικούς κάδους εκτός βουνού, σας στέλνουμε τις Ευχές μας για μία όμορφη και δημιουργική καλοκαιρινή σαιζόν.
Καλό Καλοκαίρι!
Η ομάδα του Καταφυγίου Χρήστος Κάκκαλος
(Photos © Mike Styllas)