Use Klaoudatos Ski Bus
Δημοσιεύθηκε: 01/02/2018 10:19

Κανόνες συμπεριφοράς χιονοδρόμου

Εγκεκριμένοι από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκι το 2002

1.Σεβασμός στους άλλους
Ο χιονοδρόμος(σκιέρ ή snowboarder) πρέπει να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο ή να προκαλέσει ζημιά σε άλλους.
2.Ελεγχος ταχύτητας
Ο χιονοδρόμος πρέπει να ελέγχει την κίνησή του του και να τροποποιεί την ταχύτητά του ανάλογα με το επίπεδό του, τις εκάστοτε συνθήκες της πίστας, το χιόνι, τον καιρό και την πυκνότητα της κυκλοφορίας.
3.Επιλογή Πορείας
Ο χιονοδρόμος/snowboarder πρέπει να επιλέξει την πορεία του με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο τους χιονοδρόμους που προπορεύονται.
4.Προσπέραση
Ο χιονοδρόμος μπορεί να προσπεράσει άλλο χιονοδρόμο από δεξιά ή αριστερά, υπό την προϋπόθεση ότι αφήνει αρκετό χώρο στον άλλο χιονοδρόμο για να κάνει οποιαδήποτε ακούσια ή εκούσια κίνηση.
5.Είσοδος, έναρξη και ανηφορική κίνηση
Ο χιονοδρόμος που εισέρχεται σε μια σηματοδοτημένη διαδρομή μετά από στάση ή κίνηση προς τα πάνω, πρέπει να ελέγχει την κίνησή του στην πλαγιά έτσι ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του ή άλλους.
6.Στάση εντός πίστας
Εκτός και αν είναι απολύτως αναγκαίο, ο χιονοδρόμος/snowboarder πρέπει να αποφεύγει τη στάση του σε στενά σημεία της πίστας ή σε σημεία όπου η ορατότητα είναι μειωμένη. Μετά από πτώση σε τέτοια σημεία, ο χιονοδρόμος/snowboarder πρέπει να απομακρύνεται από την πίστα το ταχύτερο δυνατόν.
7.Ανοδος και κάθοδος με τα πόδια
Ο χιονοδρόμος(ή επισκέπτης ή ορειβάτης) που ανεβαίνει ή κατεβαίνει με τα πόδια πρέπει να βρίσκεται στην άκρη της πίστας.
8.Σεβασμός στις πινακίδες και τις επισημάνσεις
Ο χιονοδρόμος πρέπει να σέβεται όλες τις πινακίδες και τις επισημάνσεις.
9.Βοήθεια
Σε ένα ατύχημα είναι καθήκον κάθε χιονοδρόμου/snowboarder να βοηθήσει
10.Ταυτοποίηση
Κάθε χιονοδρόμος που είναι μάρτυρας ενός ατυχήματος, είτε ευθύνεται είτε όχι, πρέπει να ανταλλάσσει ονόματα διευθύνσεις και στοιχεία με όλους τους εμπλεκόμενους.

Στα Αγγλικά και με εικόνες εδώ στο site της FIS