Use Klaoudatos Ski Bus
-->
Δημοσιεύθηκε: 13/12/2016 11:27

Τεχνητή χιόνωση

28 κανόνια ο συνολικός εξοπλισμός

Η τεχνητή χιόνωση αποτελεί μια πρακτική που βοηθά στην ενίσχυση του υπάρχοντος χιονιού και κατ' επέκταση την καλύτερη λειτουργία των Χιονοδρομικών Κέντρων, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν το φυσικό χιόνι. Η παραγωγή του γίνεται με την λειτουργία ειδικών κανονιών, απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, ισχυρά αντλιοστάσια, δίκτυο σωλήνων και ηλεκτρισμό. Ενδεικτικά ένα κανόνι αντλεί 15 κ.μ. νερό την ώρα και παράγει το τριπλάσιο όγκο χιονιού. Δηλαδή, 45 τμ μπορούν να καλυφθούν με 1 μέτρο ύψος χιονιού σε μία ώρα, το οποίο βέβαια με την ώρα θα κάτσει. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η επικράτηση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών(υπό του 0 ή έστω μέχρι +2).

Κανόνια τεχνητής χιόνωσης διαθέτουν 3 Χιονοδρομικά Κέντρα της Χώρας το Πισοδέρι, το Καϊμάκτσαλαν και τα 3-5 Πηγάδια.

Το X.K. Πισοδερίου ξεκίνησε την λειτουργία τεχνητής χιόνωσης από το 1997 με την εγκατάσταση του πρώτου κανονιού TECHNOALPIN LATEMAR M90/3 ενώ στο σύνολο του διαθέτει 3, τα οποία είναι μεταφερόμενα.

Το Χ.Κ. Καϊμάκτσαλαν ξεκίνησε την λειτουργία της τεχνητής χιόνωσης από το 2005 με τα τρία πρώτα να είναι τύπου Μ1812. Πλέον διαθέτει 5 κανόνια εκ των οποίων τα 4 βρίσκονται στο Μετερίζι (πίστα 8) και 1 στην πίστα αρχαρίων.

Το Χ.Κ. 3-5 Πηγάδια διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο κανονιών τεχνητής χιόνωσης στην Ελλάδα συνολικά 20 (9 σταθερά και 11 μεταφερόμενα), καλύπτοντας την μεγαλύτερη έκταση των πιστών. Η συνολική δυναμικότητα του συστήματος ανέρχεται σε 432.000 λίτρα/ώρα παρέχοντας την δυνατότητα για κάλυψη έως 90% των πιστών με επαρκές χιόνι για χιονοδρομία σε μικρό χρονικό διάστημα.
Πρόσφατα το Χιονοδρομικό προμηθεύτηκε 2 υψηλής τεχνολογίας μεταφερόμενα κανόνια τύπου Τ60 ένα πλήρες αυτοματοποιημένο χαμηλής πίεσης κανόνι με ανεμιστήρα, το οποίο λειτουργεί και μέχρι και τους +2 βαθμούς Κελσίου.