Use Klaoudatos Ski Bus
-->
Δημοσιεύθηκε: 31/10/2016 12:20

Κλιματική αλλαγή και ανεπάρκεια χιονιού

Προτάσεις για την βιωσιμότητα των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων

Επίσημα δεδομένα για την αλλαγή της μέσης χειμερινής θερμοκρασίας και της χιονοκάλυψης στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια δεν υπάρχουν, όπως αυτό διαπιστώθηκε μετά από επικοινωνία μας με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Σε αυτό συμφώνησε και ο κος Ν. Καντερές, πρώην διευθυντής της Ε.Μ.Υ. και έγκριτος μετεωρολόγος. Υπάρχει άνοδος της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και όπως είναι φυσικό έχει επηρεάσει και την Ελλάδα. Δεν μας απέκλεισε παρόλαυτα το ενδεχόμενο να δούμε στο φετινό χειμώνα περισσότερες χιονοπτώσεις καθώς η φύση όπως ανέφερε "τείνει να ισορροπεί".


Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας χιονιού δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο όπως τείνουν να πιστεύουν οι περισσότεροι. H κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως αναφέρει ο Peter Williams, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Τουριστικής Πολιτικής και Έρευνας του Πανεπιστημίου Simon Fraser "είναι κοινό θέμα για τους χειμερινούς προορισμούς στον Καναδά, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες" ενώ σύμφωνα με την WWF η θερμοκρασία στις Αλπεις πέρσι ήταν αυξημένη κατά 1C.

Για την βιωσιμότητα τους, τα χιονοδρομικά πρέπει να κάνουν ενέργειες τόσο για την προσθήκη επιπλέον του υπάρχοντος χιονιού όσο και για την ανάπτυξη περισσότερων δραστηριοτήτων όταν το χιόνι δεν θα είναι επαρκές. Επίσης, επιβάλλεται η υιοθέτηση ενεργειών που συμβάλλουν στον περιορισμό της περιβαλλοντικής επίδρασης, όπως π.χ. η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από κτίρια και οχήματα.

Λύσεις οι οποίες έχουν ήδη εφαρμοστεί από ορισμένα Ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα αποτελούν οι χιονοπαγίδες, τα κανόνια τεχνητής χιόνωσης ( 3-5 Πηγάδια, Καϊμάκταλαν, Πισοδέρι), ομαλοποίηση πίστας ώστε να απαιτείται λιγότερη ποσότητα χιονιού για πλήρη χιονοκαλύψη, η μεταφορά χιονιού με φορτηγά/χιονοστρωτήρες/ελικόπτερα, όπως έγινε πέρσι στο Χ.Κ. Καρπενησίου, Βασιλίτσας και Καλαβρύτων με μεγάλη επιχείρηση.

Η δημιουργία πιστών και αναβατήρων σε μεγαλύτερα υψόμετρα, κάτι το οποίο βρίσκεται στα σχέδια του Χ.Κ. Καλαβρύτων αλλά και με πρόσφατο παράδειγμα την πίστα αρχαρίων του Χ.Κ. Παρνασσού (Προφήτης Ηλίας) σε υψόμετρο 2250/2220 μ., η οποία πέρσι παρά την κακή περίοδο δόθηκε τις περισσότερες φορές για λειτουργία και επέτρεψε την εκμάθηση των νέων χιονοδρόμων.

Αλλες εναλλακτικές ενέργειες αποτελούν η δημιουργία dry slopes, πίστες που κατασκευάζονται από πλαστικό ή τύπου "χαλί", το Roller skiing αλλά και το σκι στο γρασίδι ή την άμμο και τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν τα χειμερινά αθλήματα. Επίσης, mountain bike, hiking, δημιουργία ski camps, η ξενάγηση σε μονοπάτια και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων, φεστιβάλ και παιχνιδιών περιπέτειας θα ενισχύσουν την επισκεψιμότητα αλλά και θα συμβάλλουν στην επέκταση λειτουργίας τους.

Όλγα Στούκα-Αναστασίου για το Snowreport.gr