Use Klaoudatos Ski Bus
-->
Δημοσιεύθηκε: 14/12/2012 11:53

Ιστορική Αναδρομή του Σκι

Ο άνθρωπος ασχολήθηκε με την χιονοδρομία πριν από 5000 χρόνια. Tα πιο παλιά σκι βρέθηκαν σε περιοχή της Σουηδίας 3000-5000 χρόνια πριν. Αρχικά, ο πρωτόγονος άνθρωπος χρησιμοποιούσε τα χιονοπέδιλα σαν μέσο μετακίνησης, πολεμικό μέσο, μέσο επιβίωσης και τελικώς σαν μέσο αθλητικό.

O Έλληνας ιστορικός Ξενοφών ανέφερε το 400 πΧ ότι υπάρχουν άνθρωποι στα βουνά της Αρμενίας, που μετακινούνται με κάτι περίεργα πράγματα στα πόδια τους. Το 880 μΧ έγινε η πρώτη περιγραφή κατάβασης από απότομη πλαγιά.

Η λέξη σκι προήλθε από την Νορβηγία. Εκεί το 1868 έγιναν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες στα άλματα με σκι από βατήρα. Δέκα χρόνια αργότερα, ιδρύεται εκεί ο πρώτος σύλλογος χιονοδρομίας, ενώ το 1888 ο Νορβηγός NANSEN FRIDTJOF διέσχισε όλο το νησί της Γροιλανδίας με τα σκι του.

Το 1892 έγιναν οι πρώτοι αγώνες καταβάσεων στην Αυστρία. Το 1903 ιδρύεται για πρώτη φορά στον κόσμο Εθνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας, ενώ το 1924 στην Γαλλία ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Χιονοδρομίας όπου διεξάγονται και οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Το 1952 στη Νορβηγία, εμφανίζεται για πρώτη φορά το αγώνισμα της Γιγαντιαίας τεχνικής κατάβασης. Το 1971 ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Δασκάλων, ενώ το 1988 εμφανίζεται για πρώτη φορά το αγώνισμα του SUPER G στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Καναδά.

Στην Ελλάδα το άθλημα της χιονοδρομίας εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1928. Το 1952 η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στους χειμερινούς Ολυμπιακούς με κανονική συγκροτημένη ομάδα. Τριάντα χρόνια αργότερα, ιδρύεται η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών.

Ήταν μια μικρή ιστορική αναδρομή στον Διεθνή και Ελλαδικό χώρο. Όπως βλέπουμε πολύ χαρακτηριστικά στον Ελλαδικό χώρο η χιονοδρομία εμφανίστηκε λίγο αργά -σε σχέση με άλλες χώρες- για να μας κατακτήσει, μιας και όλο και περισσότεροι Έλληνες έχουν μαγευτεί και συνεχίζουν να μαγεύονται. Είναι ένα άθλημα που μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά μπορείτε αρκετά εύκολα να μάθετε τα πρώτα βήματα και να αρχίσετε να κατεβαίνετε τις πρώτες πίστες (με μικρές κλίσεις). Ετσι θα μπείτε κι εσείς στην μεγάλη οικογένεια των χιονοδρόμων. Με την ενασχόλησή σας με την χιονοδρομία, εκείνο που σίγουρα θα σας συναρπάσει είναι η άμεση επαφή με το περιβάλλον, η ευεξία που θα νιώσετε από την πρώτη φορά και επίσης δεν θα πιστεύετε τις δυνατότητες που έχετε σαν άνθρωπος!!! Γι' αυτό λοιπόν ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ!!! Εμείς θα είμαστε εκεί και θα σας περιμένουμε... ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ.

Για το 4 Seasons Outdoor
Βασίλης Γιαννόπουλος - Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.