Use Klaoudatos Ski Bus
-->
Δημοσιεύθηκε: 14/01/2016 13:56

Τραγωδία στο θέρετρο Lex Deux Alpes στις Γαλλικές Αλπεις

Νεκροί από χιονοστιβάδα δυο Γάλλοι μαθητές και ένας Ουκρανός επισκέπτης

Δυο μαθητές, ένα αγόρι και ένα κορίτσι 14 και 16 ετών αντίστοιχα και ένας σκιέρ Ουκρανικής υπηκοότητας έχασαν την ζωή τους την Τετάρτη, όταν χιονοστιβάδα κατέπεσε σε πίστα-μαύρης δυσκολίας και κλειστή για χιονοδρομία- στην οποία βρίσκονταν μαθητές σχολείου στο δημοφιλές θέρετρο των Γαλλικών Αλπεων.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Grenoble μεταφέρθηκαν ο δάσκαλος των μαθητών, σε σοβαρή -αλλά εκτός κινδύνου- κατάσταση με πολλαπλά τραύματα καθώς και δυο ακόμη παιδιά που τραυματίστηκαν στην πίστα Bellcombe, μετά το "χτύπημα" της χιονοστιβάδας.
Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη σχετικά με το γιατί οι μαθητές βρίσκονταν σε εκείνο το σημείο της πλαγιάς, ενώ η πίστα ήταν κλειστή από την αρχή της σαιζόν. "Ο βαθμός επικινδυνότητας για χιονοστιβάδα ήταν στο επίπεδο 5". Ο Dominique Letang, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας μελετών χιονιού και χιονοστιβάδας(Anena) της Γαλλίας αναφέρει ότι η συγκεκριμένη πίστα δεν είχε ανοίξει γιατί δεν υπήρχε αρκετό χιόνι και δεν ήταν κατάλληλη για σκι

O εισαγγελέας της Grenoble έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για ανθρωποκτονία. Τα παιδιά, που σύμφωνα με τις πληροφορίες θεωρούνταν "έμπειροι σκιέρ", ήταν μέλη ενός γκρουπ 10 μαθητών και 3 καθηγητών από το λύκειο Saint-Exupéry της Λυών.
Συνολικά στην έρευνα μετέχουν πάνω απο 60 άτομα, απο την χωροφυλακή, διασώστες του θερέτρου και τοπικοί ξεναγοί ενώ χρησιμοποιούνται σκύλοι διασώστες, 4 ελικόπτερα και ειδική θερμική κάμερα. Η έρευνα για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίστηκε από το απόγευμα έως αργά το βράδυ.

Ο δήμαρχος της τοπικής κοινότητας Venosc, Pierre Balme ανέφερε ότι η πίστα που χαρακτηρίζεται μαύρη, δηλαδή με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας για σκι, ήταν κλειστή μέχρι τώρα. Μάρτυρας ανέφερε ότι στην συγκεκριμένη πίστα βρίσκονταν πέδιλα του σκι όλη την μέρα.

Το ρίσκο χιονοστιβάδας στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής έχει επίπεδο 4 ή αλλιώς "πολύ υψηλό" μετά τις πρόσφατες χιονοπτώσεις που ακολούθησαν τον ήπιο χειμώνα και την καθυστερημένη έναρξη της σαιζόν. Στο συγκεκριμένο θέρετρο, ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν στο νούμερο 3. Οι χιονοπτώσεις ήταν ασθενούς έντασης, αλλά οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ευνόησαν την δημιουργία χιονοστιβάδας.
Ο Létang αναφέρει ότι η χιονοστιβάδα είχε πλάτος 20 μέτρα, μήκος 300 μέτρα ενώ έπεσε από υψόμετρο 100 μέτρων.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Manuel Valls εξέφρασε την βαθιά του θλίψη,ενώ τόνισε οτι όλες οι σκέψεις είναι στα θύματα και σε αυτούς που μάχονται για την ζωή τους.

Το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξαν μια σειρά από χιονοστιβάδες στην περιοχή. Λίγο πριν την τραγωδία στο Les Deux Alpes, 6 σκιέρ εκτοπίσθηκαν από χιονοστιβάδα στο Avoriaz αλλά επέζησαν. Στο Tignes, σκιέρ που παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα, έπεσε στην λίμνη και διεσώθη από τα παγωμένα νερά χωρίς να τραυματιστεί.

Πηγή:The Telegraph, Samuel,Alexander & BBC