Use Klaoudatos Ski Bus
-->
Δημοσιεύθηκε: 03/01/2016 21:13

Τόσο το snowboard όσο και το ski απαιτούν δομημένη τεχνογνωσία και εμπειρία

Αυστριακή εκμάθηση. Ευρωπαϊκή χιονοδρομική συμπεριφορά.

Τα αθλήματα της χιονοσανίδας και των Χιονοπεδίλων αποτελούν μερικές από τις ωραιότερες αθλοπαιδείες για όλες τις ηλικίες! Τόσο το snowboard οσο και το ski, όμως απαιτούν συγκεκριμένη δομημένη τεχνογνωσία για την ασφάλεια κάθε νέου χιονοδρόμου.

Και στις δυο περιπτώσεις, ο εκάστοτε χιονοδρόμος θα πρέπει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη σειρά οδηγιών ώστε να αποκτήσει μια συμπαγή σειρά ασκήσεων καταγραφής μέσα στον εγκέφαλο του. Ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος για μια σειρά από συγκεκριμένες φυσικές άσκησεις στο οικείο περιβάλλον ξαφνικά, όμως, όταν βρίσκεται σε κάποιο χιονοδρομικό άνω των 1250 μέτρων όλα γύρω του μοιάζουν βουνό τόσο στην διαδικασία της πέδησης πάνω στο χιόνι, όσο και στην ασφαλή ανταπόκριση του χωρίς τραυματισμό.

Αρχικά, ξεκινάμε με το ζέσταμα του μυοσκελετικού προκειμένου να προετοιμάσουμε το σώμα μας, για να ανταποκριθεί σε όλες τις κινήσεις με ορθό τρόπο δίχως καταπόνηση των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης και άλλων σημαντικών αρθρώσεων του σώματος. Μετέπειτα, ακολουθεί η ορθοσωμία και η ευθυγράμμιση σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή που το σώμα μας βρίσκεται πάνω στα ski/snowboard. Βασικό χαρακτηριστικό του snowboard ειναι τα λυγισμένα γόνατα, η ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και η ισομερής μετατόπιση του βάρους προς την κατεύθυνση κίνησης.

Το snowboard αποτελείται απο δυο πλευρές που συσχετίζονται άμεσα με το φρένο, την μπροστινή και την οπίσθια. Οταν ο αναβάτης κατανοήσει το φρένο και στις δυο πλευρές θα είναι σε θέση να ξεκινήσει την διαδικασία του λεγόμενου σλάλομ. Το σλάλομ, είναι ο συγχρονισμός 2 και παραπάνω κινήσεων για την απολαυστικότερη πέδηση στις χιονισμένες πλαγιές.

Οσον αφορά τα χιονοπέδιλα, η εκμάθηση αποτελεί εξίσου μια συγκεκριμένη σειρά εντολών του σώματος για να αποφεύγεται ο τραυματισμός και η σταθεροποίηση μας να μοιάζει πιο απολαυστική απο ποτέ! Αν θέλαμε να απλουστεύσουμε την εκμάθηση του σκι, θα λέγαμε οτι το ζέσταμα ειναι ο προπομπός στην Ανατολή του μαθήματος και μετέπειτα η εκμάθηση της σωστής κάθετης τοποθέτησης των σκι στο χιονισμένο έδαφος του fall line, ώστε να αναγνωρίσουμε την ευθεία γραμμή κλήσης που πρόκειται να ασκήσουμε πιέσεις για να μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοέλεγχο αναγνωρίζοντας την έννοια του drift (φρένο) στην πράξη.

Οι στρόφες έρχονται σε δεύτερη μοίρα με γνώμονα τους αυστριακούς μας δασκάλους. Η άσκηση για να μεταδοθεί σωστά θα πρέπει να έχει κατανοηθεί άρτια απο τον εντολέα γι'αυτό δίνουμε μεγάλη βάση στη απόκτηση του αυτοελέγχου που υπάγεται στην απόλυτη κατανόηση του φρένου. Στο επόμενο βήμα και εφόσον το σώμα είναι σωστά τοποθετημένο πάνω στα χιονοπέδιλα, ξεκινάμε την διαδικασία των στροφών βήμα-βήμα, έτσι ώστε να υπάρξει και ανάλογη ανταπόκριση απο τον εκκολαπτόμενο αναβάτη. Μεγάλο κλειδί σε αυτό το σημείο, είναι το μέρος(σημείο) όπου πραγματοποιείται το μαθημα να έχει ήπια κλήση και να μην υπαρχει πολυκοσμία, έτσι ώστε να μην υπάρχει το άγχος της πρόσκρουσης, όσο είναι αυτό εφικτό.

Αθανασόπουλος Σταύρος
Πιστοποιημένος δάσκαλος Χιονοδρομίας στο Χ.Κ. Παρνασσού.
Ειδική τιμή στους κατόχους της Snow Report Card 2016