Use Klaoudatos Ski Bus
-->
Δημοσιεύθηκε: 04/01/2015 07:50

Φρεσκάρισμα χιονιού για αρκετά χιονοδρομικά κέντρα της κεντρικής και νότιας κυρίως χώρας από σήμερα το βράδυ. Αξιόλογες χιονοπτώσεις στην ανατολική χώρα το προσεχές τριήμερο.

Χιόνια στις Εκλογές! Εκτιμάμε σύμφωνα με την υπάρχουσα διάταξη στον Ευρωπαϊκό χάρτη ότι είναι πολύ πιθανό κοντά στα μέσα του τελευταίου δεκαημέρου του Ιανουαρίου να έχουμε μια αρκετά σοβαρή χειμωνιάτικη μεταβολή του καιρού

Φρεσκάρισμα χιονιού για αρκετά χιονοδρομικά κέντρα της κεντρικής και νότιας κυρίως χώρας από σήμερα το βράδυ. Αξιόλογες χιονοπτώσεις στην ανατολική χώρα το προσεχές τριήμερο.
Κλείνει σταδιακά ο κύκλος των διαδοχικών μεταβολών που άφησαν αρκετά εκατοστά χιονιού όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδος.

Η αυλαία πέφτει με μια ιδιαίτερης δυναμικής ψυχρή εισβολή που θα λάβει χώρα από σήμερα το βράδυ και από τα βόρεια και δε φαίνεται να εγκαταλείπει την χώρα μας πριν από την Πέμπτη. Κύρια χαρακτηριστικά η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια που θα πέσουν αρχικώς πρόσκαιρα στα ορεινά της κεντρικής χώρας και της Πελοποννήσου, και από αύριο Δευτέρα στα κεντρικά και νότια τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος. Στα λευκά αναμένεται να ντυθούν μεγάλα τμήματα της Αττικής, πρόσκαιρα της Βοιωτίας, της Εύβοιας ,των Σποράδων, των βόρειων Κυκλάδων και της βόρειας Κρήτης.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ήλιος με δόντια και ισχυρός παγετός τις νυχτερινές ώρες.
Ειδικότερα για την Αττική αναμένονται χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας στα βόρεια τμήματα του νομού ενώ μέχρι νωρίς το μεσημέρι οι νιφάδες θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα υψηλότερα τμήματα εντός του Λεκανοπεδίου. Πρόσκαιρη βελτίωση αναμένεται τις απογευματινές ώρες αλλά από το βράδυ της ίδιας μέρας θα υπάρξει σταδιακή επιδείνωση του καιρού με τα χιόνια να αγγίζουν τα όρια της Πρωτεύουσας. Με μικρές εξάρσεις αλλά και διαλλείματα των φαινομένων θα κυλίσει η νύχτα ενώ το πρωί ανήμερα των Θεοφανείων πολλές περιοχές των βορείων προαστίων θα έχουν ντυθεί με ένα ελαφρύ πέπλο χιονιού. Από τις απογευματινές ώρες της ίδιας μέρας οι εξάρσεις των φαινομένων θα γίνονται συχνότερες και μεγαλύτερες σε διάρκεια έτσι ώστε ξημερώματα Τετάρτης να χιονίζει στο μεγαλύτερο τμήμα του Νομού ακόμα και στις ανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα με τα φαινόμενα να περιορίζονται βορειότερα.

Όπως αρχικώς αναφέραμε ο σημαντικός αυτός κύκλος ψυχρών διαταραχών κλείνει σταδιακά χωρίς να αποκλείεται μία μεταβολή μικρής όμως δυναμικής στις αρχές της επόμενης εβδομάδος. Παρότι μία επανάληψη αλλαγής της κυκλοφορίας απαιτεί ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων περίπου, εκτιμάμε σύμφωνα με την υπάρχουσα διάταξη στον Ευρωπαϊκό χάρτη ότι είναι πολύ πιθανό κοντά στα μέσα του τελευταίου δεκαημέρου του Ιανουαρίου να έχουμε μια αρκετά σοβαρή χειμωνιάτικη μεταβολή του καιρού. Τα στοιχεία και η αίσθησή μας πάντως δείχνουν ότι θα έχει μεσολαβήσει μίας μικρής κλίμακας καιρική αλλαγή στη κεντρική και δυτική Ευρώπη, τόση όση θα χρειαστεί για να έχουμε αμέσως μετά μια επανασύσταξη της κυκλοφορίας με μεσημβρινή ανταλλαγή ενέργειας και την περιοχή της κεντρικής & ανατολικής Μεσογείου να βρίσκεται πάλι στον πυρήνα με το αρνητικό πρόσημο.
gd