Use Klaoudatos Ski Bus
-->
Δημοσιεύθηκε: 11/12/2014 11:23

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2013 ως "Παγκόσμια Ημέρα Βουνού" από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο ΟΗΕ παρότρυνε την διεθνή κοινότητα να οργανώσει διάφορα events τη συγκεκριμένη ημέρα για να τονίσει τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης των ορεινών περιοχών.

Καλύπτοντας περίπου 27% της ξηράς, τα βουνά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία του κόσμου προς μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Δεν προσφέρουν μόνο τροφή και ευημερία σε 720 εκατομμύρια "βουνίσιους" παγκοσμίως, αλλά έμμεσα ωφελούν δισεκατομύρια ακόμα ανθρώπων που ζουν στα πεδινά.

Συγκεκριμένα, τα βουνά παρέχουν νερό, ενέργεια και τροφή - πόροι που θα βρίσκονται όλο και πιο σπάνια τις επόμενες δεκαετίες. Ωστόσο, τα βουνά έχουν επίσης ένα υψηλό ποσοστό φτώχειας και είναι εξαιρετικά ευάλωτα λόγω της κλιματικής αλλαγής, της αποψίλωσης των δασών, της υποβάθμισης του εδάφους και των φυσικών καταστροφών.

Η πρόκληση είναι να προσδιοριστούν νέες, βιώσιμες ευκαιρίες που θα οφελήσουν και τις ορεινές και τις πεδινές κοινότητες και θα βοηθήσουν να εξαλειφθεί η φτώχεια, χωρίς να υποβαθμιστούν τα ευαίσθητα ορεινά οικοσυστήματα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βουνού έχει κάθε χρόνο ένα διαφορετικό θέμα, σχετικό με τη βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών. Το θέμα της φετινής ημέρας είναι η ορεινή γεωργία.